Skip to content
Menu
Cideas
Cideas

Jadore, hruško!

Posted on 20.10.201919.8.2021

Hrušky především lákají svou chutí. Ty měkčí se doslova rozplývají na jazyku, tvrdší jsou vhodné ke kompotování. Každopádně hrušky čistí střeva a odvádějí z těla jedovaté látky. Jsou bohaté na kyselinu listovou, draslík a vitamín C. Prý se má konzumovat aspoň jedna hruška denně. Což v sezóně nebude problém.

Lákají i vůní. Věděli jste, že jsou součástí slavných parfémů? Třeba parfému Jadore, Dior nebo Gucci by Gucci. Já mám ráda i vůni bytovou. Sladkou hrušku v aroma difuzéru. Nebo vonnou svíčku.

milující se hrušky

Zamilovala jsem si i jednoduchý hruškový čaj. Pokrájené kousky hrušek zalijete vroucí vodou, necháte nějakou chvíli louhovat, přecedíte a osladíte medem. Ale kousky ovoce můžete v čaji klidně nechat.

A k domácí pohodě konečně něco dobrého k snědku:

 

Chcete ochutnat hrušku v županu? Stačí k tomu vyválet listové těsto, nakrájet ho na velké čtverce, omýt několik zralých hrušek (asi tak 4 menší na 400g těsto), celé je oloupat a opatrně vykrojit jádřince, zabalit do listového těsta tak, aby ven koukala stopka. Vršky překryjete alobalem, balíčky přemístíte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečete v troubě na 180-200°C cca 20 minut. Podávat je pak můžete třeba s camembertem, nivou, kozím sýrem, brusinkovou omáčkou, javorovým sirupem, nebo je posypte na talířku skořicovým cukrem.

Nebo hruškové tiramisu. Hrnek smetany a 250 g mascarpone vyšleháte do jemného krému. Hrušky oloupete, vykrojíte jádřince a nastrouháte do kastrolu. Povaříte je s několika lžícemi cukru cca 10 minut a vychladlé promícháte s připraveným krémem. Do pekáčku naskládáte dlouhé cukrářské piškoty, zakápnete hruškovým džusem nebo hruškovicí, překryjete částí mascarpone s hruškami a vrstvíte takto na sebe. Poslední vrstva by měla být krémová, tu zasypete kakaem a pekáček dáte odpočinout na pár hodin do lednice.pyré ve sklenici

A co pro děti? Děti ovoce milují čerstvé nebo jako pyré. Hrušky oloupete, vykrájíte jádřince, nakrájíte na malé kousky, dáte do hrnce, zalijete vodou a vaříte doměkka. Lehce rozmixujete a ochutíte citronovou nebo pomerančovou šťávou a medem. Sklenice s rozvarem můžete i sterilizovat, aby vám pyré vydrželo déle.

Poslední tip zní: až budete grilovat, nezapomeňte na hrušku! Rozpulte ji, vykrojte jádřinec, namočte ji do citronové šťávy, do otvoru po zrníčkách vložte hvězdičku badyánu a zakápněte medem. Každou půlku zabalte do alobalu a dejte na 15 minut na gril. Lahoda!


4.5/5 - (2 votes)

Nejnovější příspěvky

  • Jak na ježdění autem v nepříznivém počasí?
  • S fotovoltaikou člověk může ušetřit
  • Plastový nábytek
  • Pořiďte si do koupelny detektor úniku vody
  • Sbíráte modely?

Archivy

  • Říjen 2022
  • Září 2022
  • Srpen 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Listopad 2021
  • Srpen 2021
  • Květen 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Březen 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červenec 2019
  • Červen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Leden 2019
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018
  • Únor 2018
  • Leden 2018
  • Srpen 2017
  • Červen 2017
  • Březen 2017

Rubriky

  • Auto
  • Domov
  • Finance
  • Internet
  • Nákupy
  • Podnikání
  • Politika
  • Sport
  • Zdraví

Základní informace

  • Přihlásit se
  • Zdroj kanálů (příspěvky)
  • Kanál komentářů
  • Česká lokalizace
©2023 Cideas | Powered by SuperbThemes & WordPress