Hrušky především lákají svou chutí. Ty měkčí se doslova rozplývají na jazyku, tvrdší jsou vhodné ke kompotování. Každopádně hrušky čistí střeva a odvádějí z těla jedovaté látky. Jsou bohaté na kyselinu listovou, draslík a vitamín C. Prý se má konzumovat aspoň jedna hruška denně. Což v sezóně nebude problém.

Lákají i vůní. Věděli jste, že jsou součástí slavných parfémů? Třeba parfému Jadore, Dior nebo Gucci by Gucci. Já mám ráda i vůni bytovou. Sladkou hrušku v aroma difuzéru. Nebo vonnou svíčku.

milující se hrušky

Zamilovala jsem si i jednoduchý hruškový čaj. Pokrájené kousky hrušek zalijete vroucí vodou, necháte nějakou chvíli louhovat, přecedíte a osladíte medem. Ale kousky ovoce můžete v čaji klidně nechat.

A k domácí pohodě konečně něco dobrého k snědku:

 

Chcete ochutnat hrušku v županu? Stačí k tomu vyválet listové těsto, nakrájet ho na velké čtverce, omýt několik zralých hrušek (asi tak 4 menší na 400g těsto), celé je oloupat a opatrně vykrojit jádřince, zabalit do listového těsta tak, aby ven koukala stopka. Vršky překryjete alobalem, balíčky přemístíte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a pečete v troubě na 180-200°C cca 20 minut. Podávat je pak můžete třeba s camembertem, nivou, kozím sýrem, brusinkovou omáčkou, javorovým sirupem, nebo je posypte na talířku skořicovým cukrem.

Nebo hruškové tiramisu. Hrnek smetany a 250 g mascarpone vyšleháte do jemného krému. Hrušky oloupete, vykrojíte jádřince a nastrouháte do kastrolu. Povaříte je s několika lžícemi cukru cca 10 minut a vychladlé promícháte s připraveným krémem. Do pekáčku naskládáte dlouhé cukrářské piškoty, zakápnete hruškovým džusem nebo hruškovicí, překryjete částí mascarpone s hruškami a vrstvíte takto na sebe. Poslední vrstva by měla být krémová, tu zasypete kakaem a pekáček dáte odpočinout na pár hodin do lednice.pyré ve sklenici

A co pro děti? Děti ovoce milují čerstvé nebo jako pyré. Hrušky oloupete, vykrájíte jádřince, nakrájíte na malé kousky, dáte do hrnce, zalijete vodou a vaříte doměkka. Lehce rozmixujete a ochutíte citronovou nebo pomerančovou šťávou a medem. Sklenice s rozvarem můžete i sterilizovat, aby vám pyré vydrželo déle.

Poslední tip zní: až budete grilovat, nezapomeňte na hrušku! Rozpulte ji, vykrojte jádřinec, namočte ji do citronové šťávy, do otvoru po zrníčkách vložte hvězdičku badyánu a zakápněte medem. Každou půlku zabalte do alobalu a dejte na 15 minut na gril. Lahoda!


Back To Top