Skip to content
Menu
Cideas
Cideas

Jak do svého jídelníčku protlačit více zeleniny a proč?

Posted on 12.2.202019.8.2021

Zelenina je ve většině případů velmi bohatá na mikroživiny – tedy na vitamíny a minerály, kterých máme jinak ze stravy spíše nedostatek. Kromě toho jsou některé druhy bohaté i na vlákninu, která přispívá k správnému chodu zažívacích procesů. Mimo jiné se zelenina vyplácí i díky svému obsahu vody. Nejen, že do těla dostanete více tekutin, ale také můžete využít sytícího efektu, který se hodí například v redukční dietě. Získáte pocit nasycení, ale přitom přijmete minimum kalorií.
zeleninový hlavní chod
Sezónnost
Nakupováním sezónní zeleniny nejen ušetříte mnoho peněz, a tak se nemusíte bát, že byste za zeleninu utráceli závratné částky. Mimo to si konzumací sezónních plodin mnohem více užijete atmosféru daného období, vždyť co je lepší, než si uvařit dýňovou polévku a naslouchat při tom podzimním plískanicím za oknem. Mimo to se některé zdroje dokonce domnívají, že sezónní plodiny jsou pro tělo v danou dobu přirozenější.
Polévky
Zeleninu do svého jídelníčku nejsnadněji „propašujete“ prostřednictvím polévek. Ať už se jedná o vývar, který o zeleninu obohatíte, nebo o čistě zeleninové krémy, zjemněné například trochou smetany. Brokolicová, pórková, mrkvová, bramboračka, celerová… Tyto i mnoho dalších výborných polévek Vám jistě přijdou k chuti!
Příloha a obloha
Poměrně nový trend nahrazování přílohy zeleninou je sice trochu ošemetný, ale v určité míře může být vhodný. Je nutné si hned pro začátek ujasnit, že přílohy, které jsou většinou sacharidovou složkou pokrmu, mají ve vyváženém jídelníčku své nenahraditelné místo a pokud nemáte zdravotní komplikace, nebo intolerance, není důvod se jim vyhýbat. Někdy ale není na škodu vyzkoušet něco nového a svá jídla trochu ozvláštnit, a tak si můžete vyzkoušet například zelo-fleky, květákovou rýži, nebo cuketové špagety.
Kromě toho můžete samozřejmě zkonzumovat více zeleniny díky pořádné porci oblohy, která se může stát pravidelnou složkou vašich pokrmů. Snad ke každému jídlu se hodí porce syrové, pečené, nebo dušené zeleniny.
sezónní zelenina
Dezerty
Zelenina jako součást dezertů již také není nic nového pod sluncem… Zkoušeli jste například cuketový perník, čokoládovou polevu z dýňového pyré, nebo fazolové brownies?
Fantazii se meze nekladou a díky zelenině můžete ochutnat spousty netradičních jídel!

5/5 - (1 vote)

Nejnovější příspěvky

  • Jak na ježdění autem v nepříznivém počasí?
  • S fotovoltaikou člověk může ušetřit
  • Plastový nábytek
  • Pořiďte si do koupelny detektor úniku vody
  • Sbíráte modely?

Archivy

  • Říjen 2022
  • Září 2022
  • Srpen 2022
  • Duben 2022
  • Březen 2022
  • Únor 2022
  • Listopad 2021
  • Srpen 2021
  • Květen 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Leden 2021
  • Prosinec 2020
  • Listopad 2020
  • Říjen 2020
  • Září 2020
  • Srpen 2020
  • Červen 2020
  • Květen 2020
  • Duben 2020
  • Březen 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Prosinec 2019
  • Listopad 2019
  • Říjen 2019
  • Září 2019
  • Srpen 2019
  • Červenec 2019
  • Červen 2019
  • Duben 2019
  • Březen 2019
  • Leden 2019
  • Září 2018
  • Srpen 2018
  • Červen 2018
  • Duben 2018
  • Březen 2018
  • Únor 2018
  • Leden 2018
  • Srpen 2017
  • Červen 2017
  • Březen 2017

Rubriky

  • Auto
  • Domov
  • Finance
  • Internet
  • Nákupy
  • Podnikání
  • Politika
  • Sport
  • Zdraví

Základní informace

  • Přihlásit se
  • Zdroj kanálů (příspěvky)
  • Kanál komentářů
  • Česká lokalizace
©2023 Cideas | Powered by SuperbThemes & WordPress