Zelenina je ve většině případů velmi bohatá na mikroživiny – tedy na vitamíny a minerály, kterých máme jinak ze stravy spíše nedostatek. Kromě toho jsou některé druhy bohaté i na vlákninu, která přispívá k správnému chodu zažívacích procesů. Mimo jiné se zelenina vyplácí i díky svému obsahu vody. Nejen, že do těla dostanete více tekutin, ale také můžete využít sytícího efektu, který se hodí například v redukční dietě. Získáte pocit nasycení, ale přitom přijmete minimum kalorií.
zeleninový hlavní chod
Sezónnost
Nakupováním sezónní zeleniny nejen ušetříte mnoho peněz, a tak se nemusíte bát, že byste za zeleninu utráceli závratné částky. Mimo to si konzumací sezónních plodin mnohem více užijete atmosféru daného období, vždyť co je lepší, než si uvařit dýňovou polévku a naslouchat při tom podzimním plískanicím za oknem. Mimo to se některé zdroje dokonce domnívají, že sezónní plodiny jsou pro tělo v danou dobu přirozenější.
Polévky
Zeleninu do svého jídelníčku nejsnadněji „propašujete“ prostřednictvím polévek. Ať už se jedná o vývar, který o zeleninu obohatíte, nebo o čistě zeleninové krémy, zjemněné například trochou smetany. Brokolicová, pórková, mrkvová, bramboračka, celerová… Tyto i mnoho dalších výborných polévek Vám jistě přijdou k chuti!
Příloha a obloha
Poměrně nový trend nahrazování přílohy zeleninou je sice trochu ošemetný, ale v určité míře může být vhodný. Je nutné si hned pro začátek ujasnit, že přílohy, které jsou většinou sacharidovou složkou pokrmu, mají ve vyváženém jídelníčku své nenahraditelné místo a pokud nemáte zdravotní komplikace, nebo intolerance, není důvod se jim vyhýbat. Někdy ale není na škodu vyzkoušet něco nového a svá jídla trochu ozvláštnit, a tak si můžete vyzkoušet například zelo-fleky, květákovou rýži, nebo cuketové špagety.
Kromě toho můžete samozřejmě zkonzumovat více zeleniny díky pořádné porci oblohy, která se může stát pravidelnou složkou vašich pokrmů. Snad ke každému jídlu se hodí porce syrové, pečené, nebo dušené zeleniny.
sezónní zelenina
Dezerty
Zelenina jako součást dezertů již také není nic nového pod sluncem… Zkoušeli jste například cuketový perník, čokoládovou polevu z dýňového pyré, nebo fazolové brownies?
Fantazii se meze nekladou a díky zelenině můžete ochutnat spousty netradičních jídel!

Back To Top